Beyaz Tişört Lekesi Nasıl Çıkar?

beyaz-tshirt-lekesi

Temizliğin adeta simgesi olarak kabul edilen beyaz renk, tişörtten gömleğe, şapkadan çoraba kadar her türlü tekstil ürününde kullanılmaktadır. Özellikle beyaz tişört, yaz aylarında en çok tercih edilen giysilerin başında gelmektedir. Ancak beyaz renk giymenin belirli zorlukları bulunmaktadır. Bu zorlukların en büyüğü ise beyaz renkteki giysilerin temizliğini derinlemesine yapmaktadır. Ne kadar özen gösterilirse gösterilsin bazı lekeler beyaz tişörte adeta yapışabilmektedir. Bu da doğal olarak “Beyaz tişört lekesi nasıl çıkar?” sorusunun ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Görmezden gelinemeyecek kadar önemli olan lekeler, çeşitli yöntemlerle beyaz tişörtlerden kolayca çıkarılabilmektedir. Evlerde pratik bir şekilde uygulanabilen bu yöntemler, çeşitli deterjanlar ile de desteklenebilmektedir. Bölgesel veya bütüne yayılan bu yöntemler, giyimde beyaz renkten vazgeçemeyenler için adeta bir kurtarıcı olarak öne çıkmaktadır.

Beyaz Çamaşırlarda Leke Çıkarma Yöntemleri

Beyaz çamaşırlar, günlük kullanımlara istinaden lekelenebilmektedir. Ancak beyaz renkteki çamaşırlara yerleşen lekeler, “inatçı” olarak tabir edilmekte ve oldukça zor çıkarılmaktadır. Koyu renk çamaşırlarda belli olmadığı için rahatsız edici boyutlara ulaşmayan lekeler, beyazlarda aksine apaçık bir şekilde belli olabilmektedir. Beyaz çamaşırlarda belirli yöntemler uygulandığında, inatçı lekeler oldukça basit bir şekilde yok edilebilmektedir. Bu yöntemler için bazı malzemeler gerekirken, birçoğu evlerde kolaylıkla yapılabilmektedir. Beyaz çamaşır leke çıkarma yöntemleri aşağıdaki gibidir;

  • Limon ve Tuz Yöntemi

Beyaz giysilerdeki lekeleri çıkarabilmek için uygulanabilecek ilk yöntem limon ve tuz yardımı ile gerçekleştirilebilmektedir. Bunun için ilk olarak yeteri büyüklükteki bir kaba 2 litre kaynatılmış su dökülmesi gerekmektedir. Üzerine bütün 3 limon sıktıktan sonra 1 yemek kaşığı tuz eklenmelidir. En son etapta ise 1 çay bardağı çamaşır deterjanı katarak lekeli kıyafetler bu kabın içerisinde bekletilmelidir. En az yarım saat kadar bekletildikten sonra çamaşırlar, temiz su ile durulayarak asılmalıdır.

  • Karbonat Yöntemi 

Ana madde olarak karbonatın kullanıldığı bu yöntem, en çok tercih edilenler arasında öne çıkmaktadır. İlk olarak lekenin bulunduğu beyaz kıyafete bir yemek kaşığı karbonat dökülmesi gerekmektedir. Eğer leke bölgesel ise yalnızca oraya dökülebilmektedir. Bölgesel olarak dökülen karbonatın üzeri, limonun yarısıyla kapatılmalıdır. En az 20 dakika bekledikten sonra beyaz kıyafet, normal su ile yıkanıp kurulanmalıdır.

  • Limon Yöntemi

Bu yöntem için ortalama iki limon yeterli olmaktadır. İki adet limon, ortadan kesilerek kaynar su ile doldurulmuş bir kaba atılmalıdır. Lekeli olan beyaz kıyafeti bu suya batırarak en az 40 dakika beklenmelidir. Devamında ise beyaz giysi, çamaşır makinesine atılarak, uygun programda yıkanmalıdır.

  • Hidrojen Peroksit Yöntemi

Özellikle hassas kumaşlara sahip beyaz giysilerde kullanılan bu yöntem, son çare olarak kullanılmaktadır. Ortalama 4 litrelik suya 1 çay bardağı deterjan ekledikten sonra üzerine yine aynı ölçüde hidrojen peroksit eklenmelidir. Yaklaşık yarım saat bu suyun içerisinde bekletilen çamaşırlar, sonrasında iyice durulanarak kurutulmalıdır.

Beyaz Tişört Hangi Deterjanla Yıkanır?

Beyaz tişört yıkama sürecinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bu detaylara dikkat edilmediğinde inatçı lekelerin yok edilmesi zorlaşmakta veya kumaşları hasar alabilmektedir. Beyaz tişörtlerin ilk olarak yıkama evresine geçmeden önce renklilerden ayrılması gerekmektedir. Bu sayede beyaz ile renkliler karışmayacak ve herhangi bir şekilde birlikte makineye atılmayacaktır. Renkliler ile beyazlar birlikte yıkandıklarında beyaz tişörtler grileşebilmekte ya da diğer çamaşırların rengini alabilmektedir.

Beyaz tişörtleri yıkamak için mutlaka uygun deterjan kullanılmalıdır. Yalnızca beyazlar için üretilen özel deterjanlar, bu sürecin en büyük kurtarıcısı olarak kabul edilmektedir. Bu deterjanların içerisindeki pigmentler, çamaşırları neredeyse yeniden ilk alındığı güne çevirebilmektedir. Eğer beyaz tişörtlerde yağ lekesi bulunuyor ise yıkama sırasında tamburun içerisine bir adet bulaşık makinesinde kullanılan yağ çözücü tablet atılmalıdır. Bu yöntem çamaşırların beyaz ve parlak olmasını kolaylaştırmaktadır.

Beyazlarda En Zor Çıkan Lekeler Hangileridir?

Beyaz kıyafetler için en zorlu lekeler, birbirinden farklı olarak çeşitlilik gösterebilmektedir. Bu çeşitlilik, çözüm sürecinde nasıl bir yöntem uygulanması gerektiği konusunda kolaylık sağlamaktadır. Bazı lekeler daha kolay çıkabiliyorken bazıları daha fazla uğraş gerektirebilmektedir. Bu kapsamda lekeler inatçı ve yumuşak olarak sınıflandırılabilmektedir. İnatçı lekeler, beyaz kıyafetlerde kendisini çok belli ederken yumuşaklarda bu durum tam tersi seyretmektedir.

Beyazlarda en zor lekeler aşağıdaki gibidir;

  • Nar lekesi
  • Çimen lekesi,
  • Boya lekesi
  • Kan lekesi
  • Kahve lekesi
  • Çikolata lekesi
  • Sakız lekesi
  • Çay lekesi
  • Fondöten lekesi
Etiketler: Beyaz tişört
Aralık 01, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı