Dar İç Çamaşırı Giymenin Zararları Nelerdir?

dar-ic-camasir-giymenin-zararlari

Direkt cilt ile temas eden ve sağlık açısından pek çok yararı bulunan iç çamaşırlarını seçerken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Bu seçimler sırasında iç çamaşırın kalitesi, modeli ve üretildiği kumaşı önemli iken aynı zamanda vücuda tam olarak uyum göstermesi gerekmektedir. Dar iç çamaşırı giymenin bayanlar ve erkekler üzerinde bazı zararlı etkileri olabilmektedir. “Dar iç çamaşırı giymenin zararları nelerdir?” sorusunun cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Dar İç Çamaşırı Giymenin Zararları|Bayan

Kadınlarda iç çamaşırı seçimi genital bölge ve göğüs sağlığı açısından çok önemlidir. Vücutları erkeklere kıyasla daha hassas olan kadınların dar iç çamaşırları kullanmaları tene zarar vermektedir. Dar iç çamaşırı giymenin bayanlara olan ilk zararı damar sıkışmasına zemin hazırlamasıdır. Özellikle fazla kilolu kadınlarda varis ve sistit için risk faktörü oluşturmaktadır. Çünkü dar iç çamaşırları kan akışının rutin ve sağlıklı şekilde devam etmesini engellemektedir.

Sıkı iç çamaşırı modellerinin kadınlar için zararları şu şekildedir:

  • Dar külotlar genital bölgede cildin rahat nefes alıp vermesini engellediği için bakteri oluşumunu tetikleyebilmektedir.
  • Dar külotlar terlemeyi artırmaktadır. Tercih edilen külotun kaliteli kumaştan üretilmemesi durumunda ter emilmemekte ve hastalıklara zemin hazırlamaktadır. Genital bölge hijyeninin sağlanabilmesi için bu bölgede terin birikmemesi gerekmektedir.
  • Dar külotlar vücudu sıktığı için iz bırakmakta, kızarıklık oluşturmakta ve kaşıntıya neden olmaktadır. Cilt tahriş olduğunda ağrı ve sızı ile karşılaşmak da olasıdır.
  • Sütyenin dar olması göğüs gelişimini olumsuz etkilemektedir. Göğüs sağlığının olumsuz etkilenmemesi için ne dar ne de geniş sütyen kullanılmalıdır.
  • Sütyenin dar olması tahrişe neden olmakta ve duruşu bozmaktadır. Kişinin öne doğru eğilmesine yol açtığından tavsiye edilmemektedir.
  • Dar sütyenler gün boyu rahatsızlık hissi verdiğinden yapılan tüm aktiviteler sırasında keyifsiz hissettirmektedir.

Yukarıda sıralanan zararlar ile karşılaşmamak adına rahat iç giyim önerilmektedir. Kaliteli kumaşlardan üretilen rahat iç giyim modelleri rutin ve özel günlerde konforlu bir deneyim sunmaktadır.

Dar İç Çamaşırı Giymenin Zararları|Erkek

Dar iç çamaşırı giymek erkeklerde kadınlara kıyasla çok daha tehlikelidir. Dar iç çamaşırı giymek sıkı ve fit bir görüntü ortaya çıkarsa da sağlık açısından aynı etkileri gösterdiğini söylemek mümkün değildir. Düzenli olarak dar külot giyen erkeklerde görülen en büyük problem kısırlıktır. Dünya üzerinde milyonlarca insan kısırlık ile mücadele ederken yapılan araştırmalar dar iç çamaşırlarının da bu durumu etkilediğini göstermektedir.

Sıkı iç çamaşırı modellerinin erkekler için zararları şu şekildedir:

  • Dar iç çamaşırları vücut sıcaklığını artırmaktadır. Üreme organının sıcaklığa maruz kalması sperm kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Ayrıca sperm üreten testislerin de zarar gördüğü bilinmektedir. Sürekli dar iç çamaşırı giyildiğinde sperm üreten testislerin zarar görmesi ile birlikte hücre yenilenmesi gerçekleşemez. Bu durum çocuk sahibi olmayı zorlaştırır, kısırlığa yol açabilir.
  • Dar iç çamaşırı giymek tıpkı kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de genital bölge sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Genital bölgenin hava almasını engelleyen bu tip iç çamaşırları terlemeyi artırarak sürekli nemli kalmasına neden olmaktadır. Nemlilik ise genital bölgedeki bakteri oluşumunu tetiklemektedir.
  • İç çamaşırı dar ve çok sıkıysa nem ile birlikte mantar enfeksiyonuna yol açabilmektedir. Genital bölge çevresinde görülen kasık mantarı hassasiyet ve kaşıntı ile kendini gösterirken çok rahatsız edicidir.

Yukarıda sıralanan sorunlar kişinin günlük konforunu etkilemekte ve sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Sağlık açısından iç çamaşırı seçiminin önemli olduğu unutulmamalı ve vücuda uygun ürünler seçilmelidir.

Yatarken İç Çamaşırı Çıkarılmalı mı?

Genital bölge sağlığı açısından kullanılması gereken iç çamaşırları, yatma sırasında çıkarılabilir. Yatarken iç çamaşırını çıkarmak hem kadın hem de erkekler için birçok fayda sağlamaktadır.

Yatarken iç çamaşırı çıkarmanın faydaları şu şekildedir:

  • Özellikle sıkı iç çamaşırı giymek mideye baskı uygulamaktadır. Bu durum mide asidinin mide borusundan yukarı doğru çıkmasına yani reflüye yol açmaktadır. Gece yatarken iç çamaşırını çıkarmak reflü riskini azaltmaktadır.
  • Genital bölgenin havasız ve ıslak kalması mantar enfeksiyonlarına neden olabilmektedir. Belirli aralıklarla iç çamaşırı çıkarmak bu riskin ortadan kalkmasına yardımcı olmaktadır.
  • Hassas cilde sahip kişiler iç çamaşırı kullanırken tahriş, kızarıklık, kaşıntı ve şişlik gibi problemlerle karşılaşabilmektedir. Bu problemleri azaltmak için kaliteli iç çamaşırları tercih edilmelidir.
  • Genital bölgenin hava alması bakteri oluşumunun ve kötü kokuların önüne geçer.
  • Sinir sıkışmasını engeller ve kan dolaşımının sağlıklı şekilde sürmesine yardımcı olur.

Etiketler: iç çamaşır ve sağlık
Ağustos 10, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı