Doğru Sporcu Sütyeni Nasıl Seçilir?

sporcu-sutyeni

Sağlıklı bir yaşamın sürdürülebilmesi için en önemli gerekliliklerin başında spor ve düzenli egzersiz yapma alışkanlıkları yer almaktadır. Ancak birçok kişi, spor sırasında göğüslerin desteklenmemesi nedeniyle hareket zorluğu yaşamaktadır. Bu nedenle daha rahat edebilmek adına “spor yaparken ne giyilir?” sorusunun yanıtı sıkça merak edilmektedir.

Vücuda uygun sporcu sütyeni seçimleri, fiziksel aktivite sırasında göğüslerin daha az hareket etmesi ve desteklenmesi sayesinde sırta daha az ağırlık uygulaması gibi avantajlar sağlamaktadır. Aynı zamanda spor sırasında vücut zedelenmelerinin önlenmesi, omuz ve göğüste duyulan acı hissinin engellenmesi ve sırt ağrılarının giderilmesi gibi faydalar da sağlamaktadır. Tüm bu avantajlardan yararlanabilmek için dikkat edilmesi gereken ilk detay ise doğru bedende spor sütyeni kullanılmasıdır.

Sporcu sütyeni tercihi yaparken mümkün oldukça esnek formlu modeller seçilmelidir. Bu sayede ürünün vücuda tamamen uyum sağlaması, anatomik açıdan destek sağlaması ve yoğun antrenmanlarda dahi hareket kapasitesinin artması gibi yararlar elde edilebilmektedir. Doğru beden seçiminin yapılabilmesi içinse göğüs ve sırt bölgesinin mezura ile ölçülmesi yeterli olmaktadır.

Sporcu Sütyeni Tercih Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğru bir sporcu sütyeni seçimi, kişilerin hareket özgürlüğü kazanmaları ve bedenlerinin desteklenmesi açısından oldukça önemlidir. Aksi halde göğüslerde acı duyumu, sırt ağrıları ve baskı hissinin duyulması gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkacaktır. Bu durumlar kaçınmak için sporcu sütyeni tercih ederken dikkat edilmesi gerekenlerin ise kısaca şu şekilde sıralanması mümkündür:

  • Sporcu sütyeni kullanırken göğüslerin hareket etmeyecek şekilde kavranmış olması,
  • Sütyenin alt kısmında yer alan şeritlerin günlük kullanılan sütyenlerden biraz daha geniş olması,
  • Kullanılan sütyenin göğüs üstü ve yanlarını tamamen sarması,
  • Sütyen askılarının gerginlik yaratmaması ya da bol kalmaması,
  • Doğru omuz ve sırt desteğinin sağlanabilmesi için ayarlanabilir askıların bulunması,
  • Göğüs cuplarının pürüzsüz bir görünüme sahip olması,
  • Meme ucu görünümün engellenebilmesi için sütyen içerisinde göğüs pedinin bulunması,
  • Hava geçiren, nefes alan ve cilt dostu kumaşlardan üretilmiş olması,
  • Hareket özgürlüğü sunacak şekilde esnek bir yapıda olması,
  • Mümkün oldukça climate ya da climacool özellikteki kumaşların tercih edilmesi,
  • Sütyenin yan kısımlarında bulunan bantların çok sıkı ya da gevşek olmamasıdır.

En doğru spor sütyeni seçimi, kişilere yokmuş hissi sunmaktadır. Bu durum ise doğru kumaş ve beden seçimlerinin yapılması ile mümkün hale gelmektedir.

Sporcu Sütyeni Terletir Mi?

Spor faaliyetleri sırasında kişiler, yoğun bir şekilde enerji ve efor harcamaktadır. Tüm vücut sistemlerinin etkin şekilde çalıştığı bu programlar sırasında kan dolaşımı hızlanmakta ve vücut ısısı önemli ölçüde yükselmektedir. Bu durum sonucunda ise cilt damarları genişleyerek ter bezlerini uyarmaktadır. Böylece vücutta bulunan sıvılar ve toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması mümkün hale gelmektedir.

Spor yaparken terlemek, tamamen normal ve sağlıklı bir durum olarak kabul edilmektedir. Ancak terin ve cilt dokusu üzerinde bulunan nem dokusunun vücuttan uzaklaştırılamaması, sağlık açısından birçok soruna neden olabilmektedir. Bu nedenle spor yaparken kullanılan tüm giysilerin ve çamaşırların nefes alabilir özellikte olmaları gerekmektedir.

Doğru seçilen sporcu sütyenleri, kişilerin terleme süreçleri üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etki göstermemektedir. Çünkü terletme yapması kadar terlemenin önlenmesi de sağlıksız bir durumdur. Ancak terleme sonrasında cildin nefes alabilmesi, doğal sıcaklığına ulaşabilmesi ve nemli bir tabakanın oluşmaması gibi durumlar kumaş türünün uygunluğu ile mümkün hale gelmektedir. Bu nedenle uygun özellikteki sporcu sütyenlerinin terlemeyi önlememesi, terletmemesi ve nefes alabilir yapıda olması büyük bir önem taşımaktadır.

Günlük Hayatta Sporcu Sütyeni Kullanılır Mı?

Sporcu sütyenleri, fiziksel faaliyetler sırasında göğüslerin sabitlenmesini ve ağırlığın sırta dengeli bir şekilde dağılmasını sağlamaktadır. Bu durum ise esnek bir yapıda olmaları ve göğüsleri her açıdan kavramaları sayesinde mümkün olmaktadır. Aynı zamanda cilt sağlığı için uygun ve nefes alabilir kumaşlardan üretilen bu sütyenler, kullanıcılara büyük bir konfor sağlamaktadır.

Sporcu sütyenleri, göğüsleri tamamen saran ürünler oldukları için sarkma sorunlarını önleme avantajı da sağlamaktadır. Aynı zamanda hareket özgürlüğü sunması ve baskı hissi oluşturmaması gibi faydaları sayesinde de sıkça tercih edilen ürünlerin başında yer almaktadır. Tüm bu avantajları sayesinde sporcu sütyenlerinin günlük hayatta kullanımı da mümkün hale gelmektedir. Ayrıca sağlık üzerinde herhangi bir zararı olmadığı gibi, sayısız fayda da sunmaktadır.

Etiketler: sporcu sütyen seçimi
Ocak 09, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı