Esnek Kumaşların Avantajları Nelerdir?

esnek-kumas

Giyim sektöründe oldukça sık kullanılan esnek kumaşlar, yapısı gereği çekilmesinin ardından tekrardan normal haline gelmesiyle bilinmektedir. Bu özelliği sayesinde esnek kumaştan yapılma bir giysiyi giyen bir kişi, oldukça kolay hareket edebilmektedir. Giyim sektöründe en çok kullanılan maddelerden olan esnek kumaş, birçok kullanım avantajına sahiptir.

Elestan ya da esnek olarak adlandırılan bu kumaşın avantajları şunlardır;

  • Esnek kumaşlar ter tutmama özelliğiyle bilinmektedir. Yapı gereği oldukça rahat bir hissiyat veren bu kumaşlar, ter tutmaması sebebiyle sıklıkla tercih edilmektedir. Esnek kumaşlar, özellikle iç giyim sektöründe bu özelliği sayesinde sıklıkla tercih edilmektedir.
  • Elestan ya da esnek kumaşlar, her kullanımda yeni bir giysi hissiyatı vermektedir. Uzun yıllar kullanılan esnek kumaşlar, sanki ilk günkü görüntülerinde yeni alınmış izlenimi vermeleriyle bilinmektedir. Bunun sebebi, esnek kumaşların leke tutmamasından kaynaklanmaktadır. Esnek kumaş, kıyafetlerin yıkanması sırasında kolaylıkla lekeleri üzerinden atmaktadır.
  • Esnek kumaş çok iyi bir hareket kabiliyeti sağlamaktadır. Spor sektöründe kullanılan çeşitli kıyafetlerin birçoğu esnek kumaştan imal edilmektedir. Bunun sebebi, yapılan hareketler sırasında vücudu rahatsız edecek bir yapıda bulunmamasıdır.
  • Esnek kumaşların bir diğer avantajı da sıcak tutmasıdır. Yapısı gereği vücudu saran bu kumaşlar, soğuğu geçirmemeleriyle bilinmektedir.
  • Esnek kumaşlar oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. Uzun yıllar boyunca herhangi dış bir müdahale olmadığı takdirde, yapısal bütünlüğünü korumaktadır.
  • Esnek kumaşlarda salınım oranı minimum seviyededir. Oldukça sıkı bir yapıya sahip bu kumaşlar, diğer kumaşlara nazaran yapısal bütünlüğünü korumayı başarmaktadır.

Esnek Kumaşa Ne Denir?

Giyim sektöründe en çok kullanılan maddelerden biri olan esnek kumaş, birçok kıyafette görülmektedir. Özellikle iç giyim amaçlı üretilen giysilerde kendine sıklıkla yer bulan bu kumaş, elestan adıyla da bilinmektedir. Yapı gereği oldukça esnek ve vücudu saran bu kumaşlar, ter tutmamaları sebebiyle sıklıkla kullanılmaktadır.

Esnek Kumaş Türleri Nelerdir?

Yapı olarak kumaş türleri arasında en dayanıklılardan biri olarak bilinen esnek kumaş, birçok farklı formda üretilmekte ve giyim sektöründe yer almaktadır. Spor giyim malzemelerinden iç giyime, tişörtlerden, örtülere kadar birçok yerde kendine yer bulan esnek kumaş, birçok türe de ayrılmıştır. Esnek kumaş türleri, kullanım özelliğine göre birbirlerinden ayrılmaktadır. Buna göre, esnek kumaş türleri dediğimizde likralı kumaş başı çekmektedir.

  • Likralı kumaş: Spandex olarak da bilinen likralı kumaş, esnek kumaş kategorisinde bulunmaktadır. Yapı gereği esnek kumaşlar arasında sayılan likra, birçok giyim sektöründe kullanılmaktadır. Elastik ve oldukça güçlü bir yapıya sahip olan bu kumaş türü, dayanıklılığı sayesinde özellikle spor sektöründe sıklıkla kendine yer bulmaktadır. Giyim sektörünün gelişmesi ve bu alanda kullanılan teknolojide gözle görülür bir ilerleme kat edilmesiyle birlikte, likra da oldukça ciddi bir derecede kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle forma vb. gibi giysilerin ana maddesi olan likra, temel amaç olarak sporcuları rahat hissettirmesi amacıyla kullanılmaktadır.

Esnek Kumaş Nelerde Olur?

Esnek kumaş, giyim sektöründe yer alan birçok kıyafette kullanılabilmektedir. Yapısı gereği oldukça talep gören bir kumaş türü olan elestan yani “Esnek kumaş nerelerde olur?” diye sorulduğunda akıllara ilk olarak iç giyim sektörü gelmektedir. İç giyim kıyafetlerin rahat bir yapıda olması açısından kullanılan bu kumaş, aynı zamanda ter tutmama özelliği sayesinde de tercih edilmektedir. Bunların yanı sıra, ince bir örme yapısına sahip olan esnek kumaşlar, dış görüntü itibariyle de hoş bir görünüm sunmaktadır.

Esnek kumaşların kullanım alanlarından biri de tişörtlerdir. Özellikle yaz aylarındaki sıcak günlerde sıklıkla tercih edilen bu kumaş türü, kişilerin daha ferah hissetmelerine sebep olmaktadır. Diğer kumaş türlerine göre sıcağı engelleme konusunda oldukça başarılı olan bu kumaş, terletmeme özelliğiyle de ön plana çıkmaktadır.

Esnek kumaşlar çarşaflarda ve örtülerde de sıklıkla kullanılmaktadır. Yapısı gereği bu alanda sıklıkla kullanılan esnek kumaşlar, emici ve nefes alabilir yapısı sayesinde temiz bir kullanım sunmaktadır. Diğer kumaşlara nazaran da daha az kırışan esnek kumaşlar, daha derli toplu bir görünüm elde edilmesini sağlamaktadır.

Etiketler: Esnek kumaşlar
Aralık 01, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı