İç Çamaşırı Hangi Programda Yıkanır?

ic-camasirlar-kac-derecede-yıkanir

İç çamaşırları direkt cilt ile temas ettiğinden bakteri oluşumu tehlikesi barındırır. Bu yüzden düzenli olarak doğru şekilde yıkanmaları gerekir. İç çamaşırlarını etkili şekilde temizlemek ve olası enfeksiyonları önlemek için gözle görülmeyecek derecede olan bakterilerden arındırılması çok önemlidir. Çamaşırları kumaş çeşidine uygun olarak yıkamak, yumuşaklığını korumak, yıpranmasını engellemek ve ideal yapısını korumak isteyen kişiler “İç çamaşırı hangi programda yıkanır?” sorusunun cevabını aramaktadır.

İç çamaşırlarını yıkamak için bazı altın kurallar bulunmaktadır. Yıkama esnasında bu kurallara dikkat edilmeli ve hazırlık yapılmalıdır.

  • İç çamaşırları sık sık yıkanmalıdır: İç çamaşırları direkt cilt ile temas ettiğinden bakterilere daha çok maruz kalmaktadır. Bu yüzden iç çamaşırlarının yıkanma sıklığı diğer kıyafetlerden daha fazla olmalıdır. Cilt sağlığını korumak ve hijyeni sağlamak için külotlar her gün değiştirilmeli ve iyi derecede yıkanmalıdır. Sütyenlerin yapısı külotlara kıyasla daha çabuk bozulduğundan her gün yıkanması önerilmemekle birlikte özellikle sıcak günlerde en fazla 3 – 4 kullanılmalıdır.
  • İç çamaşırları diğer giysilerden farklı yıkanmalıdır: İç çamaşırları doğrudan cilde ve genital bölgeye temas ettiğinden diğer giysilerden farklı yıkanmalı ve kendi aralarında gruplanmalıdır. Ayrıca daha yüksek sıcaklıkta yıkanmaları gerekmektedir. Yıkama esnasında hijyeni sağlayacak ve aynı zamanda iç çamaşırlarının yapısını bozmayacak etkili deterjanlar tercih edilmelidir. Bu esnada çamaşırların rengi de dikkate alınmalıdır. İç çamaşırlarında bulunan bakteriler diğer çamaşırlara bulaşabileceğinden özellikle havlu gibi kişisel hijyeni sağlayan eşyalarla birlikte yıkanmamalıdır.
  • Hassas kumaştan üretilen çamaşırlar ayrı yıkanmalıdır: İç çamaşırı farklı birçok kumaştan üretilmektedir. Kumaşın yapısı elastik, silikon, pamuklu ya da ipek olabilmektedir. Bu yüzden bütün kumaş türleri aynı sıcaklık derecesinde yıkanmak için uygun değildir. Bazı iç çamaşırlarının elle yıkanması gerekebilir. Hassas kumaş türlerinden üretilen iç çamaşırlarınızı gruplandırarak ayrı ve uygun programlarla yıkayınız.

Hijyenik İç Çamaşırı Yıkama Yolları

İç çamaşırları elde veya makinede yıkanabilmektedir. Bazı çamaşır makinelerinde pratik iç çamaşırı yıkama programları bulunmaktadır. Sağlık ve kişisel hijyen için önemli olan iç çamaşırı temizliği, ürünün modeline, kumaşına ve rengine göre yapılmalıdır.

Çamaşır Makinesinde İç Çamaşırı Yıkama Adımları

İç çamaşırlarını makinede doğru şekilde yıkamak için takip edilmesi gereken bazı adımlar bulunmaktadır. Temiz iç çamaşırı için bu adımların takip edilmesi önerilmektedir. Bazı makinelerde bulunan pratik iç çamaşırı yıkama programları ise kullanıcıların işini kolaylaştırmaktadır.

  1. İç çamaşırının etiketini okuyunuz

İç çamaşırları farklı kumaş türlerinden üretilmekte ve diğerlerinden ayrılan bazı özelliklere sahip olabilmektedir. Temiz iç çamaşırı için ürünün arkasında bulunan etiket okunmalı ve kullanım talimatlarına uygun olarak hareket edilmelidir.

  1. İç çamaşırlarındaki lekelere yıkama öncesine işlem yapılmalı

İç çamaşırları genital bölgeye temas ettiği için kan ve idrar gibi nedenlerden dolayı lekelenebilir. Bu lekelere yıkama öncesinde müdahale edilmelidir. Lekeler sıcak suyun aksine soğuk suyla yıkanmalı ve aşağıdaki adımlar uygulanmalıdır:

  • Leke çıkarıcı ürünleri iç çamaşırının üzerindeki lekeye sürünüz ve en az yarım saat bekledikten sonra makineye atınız.
  • Kadınların en sık karşılaştığı problemlerden olan kan lekesi için iç çamaşırının üzerine tuz dökülmeli ve ardından soğu suyun altında yıkanmalıdır. Tuz, kan lekesinin daha hızlı çıkmasını sağlamaktadır.
  • Beyaz iç çamaşırları ter gibi lekeler için daha yatkındır. Beyaz iç çamaşırlarında lekeleri çıkarmak için bir miktar bulaşık deterjanını hidrojen peroksit ile karıştırıp sürünüz. En az yarım saat bekledikten sonra iç çamaşırını makinede yıkayabilirsiniz.
  1. Benzer çamaşırlar birlikte yıkanmalıdır

İç çamaşırları hassas yapıları ve bakteri barındırma olasılıklarından dolayı yalnızca iç çamaşırları ile birlikte yıkanmalıdır. Diğer kıyafetler ile birlikte makineye atılması bakterilerin yayılmasını ve kıyafetlerin zarar görmesine neden olabilmektedir. İç çamaşırları gruplandırılarak aynı programda yıkanmalı ve bu sayede hijyen sağlanmalıdır.

  1. Sütyen gibi hassas iç çamaşırları için file kullanılmalıdır

Dantelli yapıya sahip iç çamaşırları ve sütyenler, diğer iç çamaşırlarına kıyasla daha çok bozulabilmektedir. Bu ürünleri doğrudan makineye atmak yerine çamaşır filesi kullanılmalıdır. Bu sayede hassas çamaşırların çabuk yıpranma olasılığı azalmaktadır.

  1. Çamaşır makinesi doğru programda çalıştırılmalıdır

İç çamaşırları farklı kumaşlardan üretilebildiği için çamaşır makinesinin programı etikete uygun şekilde ayarlanmalıdır. Kumaşların yıkanması gereken sıcaklık ve programı doğru şekilde ayarlandığında maksimum hijyene ulaşılmaktadır.

  1. Çamaşırları kurutmak en az yıkamak kadar önemlidir

İç çamaşırlarını açık hava kurutmak en sağlıklı olan yöntemdir. Yapay yüksek sıcaklığa maruz kalan çamaşırların elastik yapısında bozulmalar görülebilir. Özellikle dantelli çamaşırlar ve sütyenler bu durumdan çok fazla etkilenmektedir. Renkli çamaşırlar dışarıda kurutulurken direkt güneş ışığına maruz kalmamalıdır.

Elde İç Çamaşırı Yıkama Adımları

Hassas kumaştan üretilen iç çamaşırlarının elde yıkanması daha sağlıklı sonuçlar vermektedir. Bu tür iç çamaşırlarını ılık suda yıkamak hijyeni sağladığı gibi aynı zamanda yıpranmalarını önlemektedir. Elde iç çamaşırı yıkama adımları şu şekildedir:

  • İç çamaşırları elde yıkamak için leğen gibi bir kabın içerisine ılık su doldurunuz. Elde yıkanılan kumaşlar hassas yapıya sahip olduğundan çok sıcak su ile yıkanmamalıdır. Aksi takdirde yapısı bozulabilir ve çabuk solabilir.
  • Ilık su doldurulmuş kabın içerisine bir miktar deterjan ekleyiniz. Deterjan miktarını paketin üzerinde yazan talimatlara uygun olarak ayarlamaya özen gösteriniz.
  • İç çamaşırları renklerine göre gruplandırınız ve suyun içerisinde yaklaşık 1 saat bekletiniz.
  • Elde iç çamaşırı yıkama işlemini tamamladıktan sonra çamaşırları soğuk suyun altında durulayınız.
  • Çamaşırları hassas hareketlerle sıkınız.
  • Ardından çamaşırları direkt güneş görmeyen bir noktaya asarak veya sererek kurumasını bekleyiniz.

Külot Kaç Derecede Yıkanır?

İç çamaşırlarının uzun süre sağlam ve yıpranmamış şekilde kalabilmesi için doğru sıcaklık ve ayarlarda yıkanması gerekir. İç çamaşırını doğru şekilde yıkamak için etiketteki talimatlara göre hareket edilmelidir. Hassas yapıdaki kumaşlardan üretilen iç çamaşırları “hassas” programda, günlük kullanıma uygun olan iç çamaşırları ise “iç giyim” programında yıkanmalıdır.

Don yıkama derecesi kumaşına bağlı olarak aşağıdaki gibidir:

  • Pamuklu Streç Kumaş: Dayanıklı ve aynı zamanda vücudu saran bir yapıya sahip olan bu kumaş türünden üretilen iç çamaşırlarının bozulmaması için düşük sıcaklıktaki programlar tercih edilmelidir. Pamuklu streç kumaştan üretilen külotlar maksimum 30 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca yumuşatıcı ve çamaşır suyu kullanılmamalıdır.
  • Pamuklu Kumaş: Kullanım kolaylığı sağlayan ve vücut için pek çok fayda sağlayan pamuklu kumaşlar, 60 dereceye kadar yıkanabilmektedir. Yıkama sırasında beyaz ve renkliler ayrılmalıdır. Renkli pamuklu iç çamaşırları daha çabuk solduğundan en fazla 40 derecede yıkanması tercih edilmektedir. Açık hava kurutulması önerilmektedir.
  • Mikrofiber Kumaş: Yumuşak ve esnek bir yapıya sahip olan mikrofiber kumaşlar ılık suda en fazla 30 derecede yıkanmalıdır. Hassas bir yapıları bulunduğundan elle yıkama da tercih edilebilmektedir. Kurutma makinesi kullanılmalı, açık havada kurutulmalıdır.
  • Hassas Kumaşlar: Dantelli, örgü ve bambu gibi hassas kumaşlı iç çamaşırları ılık ya da soğuk suda makinenin hassas ayarında yıkanmalıdır. Ayrıca bu tür iç çamaşırlarının elde yıkanması daha güvenilirdir. Hassas kumaşlı çamaşırları makinede yıkamak istiyorsanız file kullanmalı ve 30 derecenin altındaki programları tercih etmelisiniz.

Külot Hangi Programda Yıkanır?

Külot yıkama programları kumaş çeşidine göre değişmektedir. Yıkama işlemi sırasında kullanılması gereken programlar şu şekildedir:

  • Beyaz külotlar: Beyaz renge sahip iç çamaşırları için kumaş çeşidine göre program tercih edilmelidir. Çamaşırların çok kirli olması durumunda “hijyen” programı da kullanılabilir. 90 derecede yıkanması önerilmektedir.
  • Renkli külotlar: Renkli iç çamaşırları beyazlardan farklı yıkanmalıdır. Yıkama işlemi için 40 derece yeterlidir ve hijyen programı kullanılabilir.
  • Dantelli külotlar: Baskı, dantel, boncuk ve taş gibi detayları bulunan çamaşırlar aşırı sıcaklık karşısında çabuk bozulabilmektedir. Bu özellikleri taşıyan külotların 30 derecede yıkanması önerilirken mümkünse elde yıkama tercih edilebilir. Ayrıca yıkama sırasında file de kullanılmalıdır.
Etiketler: iç çamaşır ve sağlık
Ağustos 08, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı