İç Çamaşırı Hangi Sıklıkla Temizlenir Nasıl Dezenfekte Edilir?

ic-camasiri-nasil-dezenfekte-edilir

Hijyen konusunda en çok dikkatli olunması gereken kıyafet grubu şüphesiz ki iç çamaşırlarıdır. Doğrudan teninize temas eden bu ürünler, yeterince temiz ve hijyenik olmadıklarında birçok sağlık sorununu beraberinde getirebilirler. Hem sağlığınızı korumak hem de çamaşırlarınızı yıpratmamak için iç çamaşırı nasıl dezenfekte edilir konusunu öğrenmemiz gerekiyor.

KUMAŞA GÖRE İÇ ÇAMAŞIRI YIKAMA

İç çamaşırınızın hangi kumaştan yapıldığı yıkama ve dezenfeksiyon işlemi için oldukça önemlidir. Örneğin pamuklu iç çamaşırları 80 – 90 derecede rahatlıkla yıkanabilir. Dezenfekte etmek için çamaşırlarınızı 60 derecenin üstüne yıkamanız gerekmektedir. Ancak pamuklu iç çamaşırları kolayca solabilecekleri için dikkatli olmanızda yarar vardır.

Yünlü çamaşırlar çok daha kolay bir şekilde çekebilirler. Bu yüzden yıkama programını 30 – 40 derece seçmeniz yeterli olacaktır. İpek kumaşlar kolay bir şekilde yıpranabilirler. Bu yüzden de olabildiğince elde yıkayıp temizlemeniz önerilir. Ancak çamaşırda dantel ya da işleme yoksa sıktırmadan 30 derecede makinede de yıkayabilirsiniz.

Sentetik kumaşlar iç çamaşırı dezenfeksiyonu açısından en kolay türdür. Solma riski bulunmayan ürünleri kolaylıkla 90 derece seçeneğinde yıkayabilirsiniz. Ayrıca ter ve kirleri yapısında daha fazla tutmaya meyilli olduğundan ön yıkama yapmak önemlidir. Keten çamaşırlar da aynı şekilde ön yıkama seçeneği ile 40 – 50 derecede yıkanabilir.

İÇ ÇAMAŞIRI DEZENFEKSİYONU NASIL YAPILIR?

İç çamaşırındaki bakterileri yok etmek için evinizde kolaylıkla bazı yöntemleri deneyebilirsiniz. Hazırlayacağınız sirkeli su bulunan bir kapta çamaşırlarınızı gece boyu bekletmek çoğu bakteriyi yok edecektir. Yüksek sıcaklık uygulamak da çoğu zaman bakterilerin ölmesine yol açar. Ancak çamaşırın bakım talimatlarına uygun olmayabilir. Bu yüzden öncelikle etiketi okuyup anlamak isteyebilirsiniz.

Sadece yıkama yapmak çamaşırları gerçekten temizlemek için tek başına yeterli değildir. Yıkama sırasında ölmeyen bakteriler ve mikroplar ütüleme işlemi ile kolaylıkla ölecektir. Bu yüzden ütüleme ile iç çamaşırını dezenfekte etmek mümkündür. Sadece çok hassas kumaştan üretilmiş olan çamaşırların ütülenmesi doğru olmayacaktır.

Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem de çamaşırları kaynatmak, sonrasında çamaşır makinesinde yıkamaktır. Çamaşırlarınız kolayca çekebilecek kumaşlardan üretilmemişse, birkaç saat kaynatmak temizlik için oldukça etkilidir. Sonrasında da kumaşa uygun sıcaklıkta makinede yıkayabilirsiniz.

Etiketler: .
Haziran 15, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı