Likralı Kumaş Esnek Midir?

likrali-esnek-kumas

Likralı kumaş, 1930’Lu yıllarda Almanya’da ortaya çıkan bir kumaş türüdür. Bazı kimyasal sentez yöntemleri kullanılarak yapılan bu kumaş, bir tür polimer olarak bilinen asit türü ile birbirine bağlanan monomer zincirinden oluşmaktadır. Isıya dayanıklı olmasıyla bilinen likralı kumaş, son yıllarda giyim sektöründe en çok kullanılan kumaş türlerinin başında gelmektedir. Beraberinde getirdiği bir dizi avantaj sayesinde birçok kıyafette kullanılan bu kumaşın en belirgin ve en büyük özelliği esnek olmasıdır.

Likralı kumaş esnek midir?” denildiğinde yanıtı evet olmaktadır. Elestan kumaşlar gibi oldukça fazla esneme özelliği gösteren likralı kumaş, kendi ebatından yaklaşık 6 kat fazlasına kadar uzama özelliği göstermektedir.

Laboratuvar ortamında kuru çekim tekniğiyle geliştirilen likralı kumaş, sentetik bir elyaf türüdür. Esnek ve oldukça dayanıklı olan bu kumaş, spor kıyafetlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra likralı kumaş, kadın ve erkek giyiminde; elbise, pantolon, iç çamaşırı, çorap, mayo ve tişört gibi ürünlerde kullanılmaktadır.

Likralı Kumaş Yıkanınca Çeker Mi?

Likralı kumaş her ne kadar dayanıklı bir yapıya sahip olsa da oldukça narin olmasıyla bilinmektedir. Bu sebeple likralı ürünlerin yıkanması sırasında oldukça dikkat edilmesi gerekmektedir. Likralı kumaşa sahip olan bir ürünün yıkanması sırasında 40 dereceden daha sıcak bir su kullanılmaması önerilmektedir. Zira likralı kumaşlar çekebilme özelliği taşımaktadır. Bu sebeple, likralı kumaşlı bir kıyafetin yıkanması sırasında mutlaka yıkama koşullarına dikkat edilmelidir. Genel olarak 30 ya da 40 derece arasında yıkanması gereken likralı kumaşlı kıyafetler, kullanım talimatlarına uyulması takdirde uzun süreler boyunca tıpkı ilk günkü görüntülerini korumaktadır.

Likralı olan kumaşlardan yapılmış kıyafetlerde sadece elastan yer almayabilir. Yani likrayla başka lifler de karıştırılabilir. Pamuk, polimer viskon gibi başla liflerle karıştırılarak üretilen kumaşların yıkama talimatları da farklı olabilir. Likralı kumaştan ve diğer kumaş türlerinin karışımından elde edilen ürünlerin etiketinde yer alan yıkama talimatına uyulması gerekmektedir.

Likralı Kumaş Hangi Mevsimde Kullanılır?

Likralı kumaş her mevsimde kullanılabilme özelliğini taşımaktadır. Likra kumaş, yaylarında kullanılan tişörtlerden soğuk kış günlerinin olmazsa olmazı kaban ve ceketlere kadar birçok kıyafette kullanılabilmektedir. Konfor ve rahatlık açısından yaz aylarında sıklıkla tercih edilen bu kumaş türü, aynı zamanda elastik olması nedeniyle de ferah bir yapı sunmaktadır.

Likralı kumaş yapısı itibari ile sıcak tutmasıyla bilinmektedir. Bu özelliği sayesinde likralı kumaşlar kış mevsiminde ya da soğuk günlerde kullanılabilmektedir. Sık bir dokuma özelliğine sahip olan likralı kumaşların soğuk günlerde kullanılmasındaki en temel sebep vücudu sıcak tutan bir özelliğe sahip olmasıdır. Soğuk günlerde vücudu sıcak tutması beklenen kaban, ceket ve gibi dış giyim kıyafetlerinde kullanılan likralı kumaşlar, esnek yapıları sayesinde de rahat bir kullanım sunmaktadır. Tüm bunlarla birlikte, likralı kumaş mevsimi denildiğinde 4 mevsim de söylenebilmektedir. Yapı gereği her mevsime uyum gösteren bu kumaş, özellikleri sayesinde sıklıkla tercih edilmektedir.

Likralı Kumaş Vücudu Sıcak Tutar Mı?

Dayanıklı ve esnek yapısıyla ön plana çıkan likralı kumaş, sıcak tutma özelliğiyle de dikkat çekmektedir. Vücudu sıcak tutabilecek bir sık dokuma yöntemiyle üretilen likralı kumaşlar, bu sayede kış aylarında sıklıkla tercih edilmektedir. Birçok kıyafette bu amaçla kullanılan likralı kumaş, soğuk günlerde kullanım açısından oldukça yaygınlaşmıştır.

Etiketler: Likralı kumaş esnek midir
Aralık 06, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı