Siyahlar Kaç Derecede Yıkanır?

siyahlari-yikama-yollari

Siyah kıyafetler, diğer koyu kıyafetlere göre çok daha özenli bir şekilde kullanılmalıdır. Çünkü siyah çamaşırlar, diğer renklere oranla çok daha hızlı şekilde solmaktadır. Bu durum ise ton uyumsuzlukları, kıyafetlerin eski görünmesi ve istenen şıklığın elde edilememesine neden olmaktadır.

 

Siyah çamaşırların rengini korumak için dikkat edilmesi gereken ilk unsur, doğru bir yıkama yapılmasıdır. Kullanılan deterjan, tercih edilen çamaşır makinesi programı ve su sıcaklığı; kıyafetlerin renklerini korumak adına en önemli etmenlerin başında gelmektedir. Bu nedenle renk ve kumaşa uygun olan ısının seçilmesi gerekmektedir.

Giyim ürünlerinde koyu renklerin elde edilebilmesi için tekstil boyaları kullanılmaktadır. Çünkü doğal boya maddeleri ile renk tonlarının ve kalıcılıklarının sağlanması mümkün değildir.

Tekstil boyaları ise yüksek ısı derecesine sahip olan su ile temas ettiğinde, iplik liflerinden çözünmektedir. Bu durum sonucunda renk solmaları meydana gelmektedir. Bu nedenle siyah çamaşırların renklerini korumak adına uygulanması gereken en yüksek su sıcaklığı, 40 C derece olarak belirlenmiştir. Yani “siyahlar kaç derecede yıkanır?” sorusunun yanıtı, 30 ila 40 C derece olarak verilebilmektedir.

 

Siyah çamaşırları yıkarken su sıcaklığı seçmek için ürünün etiketinde bulunan önerilerin okunması gerekmektedir. Bu sayede kumaş türü ve kullanılan boya maddelerine en uygun olan dereceyi seçmek; böylece çamaşırın rengini uzun süre muhafaza etmek mümkün olacaktır.

Siyah Beyaz Kıyafetler Nasıl Yıkanır?

Günümüz modasında zıt renklerin bir arada kullanılması ve kontrast oluşturulması, oldukça sık kullanılan bir tarz haline gelmiştir. Bu durum sonucunda ise siyah ve beyaz renklerin bir arada kullanıldığı kıyafetlerin sayısında büyük bir artış yaşanmıştır. Ancak birçok kişi, hem siyah hem de beyaz renkler barındıran bu kıyafetlerin nasıl yıkanması gerektiği konusunda kararsızlık yaşamaktadır. Dikkat edilmesi gereken noktalar ise şu şekilde sıralanabilmektedir:

 

  • Renk Koruyucu Mendillerin Kullanılması: Yıkama sırasında doğrudan çamaşır makinesinin içerisine atılan renk koruyucu mendiller, kumaşlardan çözünen boyaların emilmesinden sorumludur. Bu sayede kıyafetlerin üzerine farklı renklerdeki boyalar işlememektedir. Siyah ve beyaz renklerin bir arada kullanıldığı çamaşırlar yıkanırken bu mendillerin kullanılması yararlı olacaktır.
  • Doğru Su Sıcaklığı: Koyu renkli kumaşlar, yüksek ısıda boya akmasına neden olmaktadır. Bu durum nedeniyle kıyafetlerdeki siyah kısımların boyaları, beyaz kısımlara da bulaşabilmektedir. Böylece beyaz alanlar, bej ve gri tonlarında renk değişimi göstermektedir. Bu durumu önlemek için, iki renkli kıyafetleri maksimum 20 C derece ve kısa programda yıkamak gerekmektedir.
  • Doğru Deterjan Seçimi: Deterjan kullanımı, kıyafetlerin rengini muhafaza edebilmek adına en önemli etmenlerden biridir. İki renkli kıyafetleri yıkarken, markaların hem renkliler hem de beyazlarda kullanıma uygun olarak ürettikleri deterjanlar tercih edilmelidir.

 

Siyah beyaz kıyafetleri yıkarken bu kurallara dikkat etmek, kıyafetlerin rengini ve modelini korumak adına oldukça önemlidir. Lekeli ya da çok kirli olmayan iki renkli kıyafetleri elde yıkamak da renk karışmasını önlemektedir.

Siyah Çamaşırlar Hangi Programda Yıkanır?

Siyah çamaşırlar, diğer renkteki kıyafetlere oranla çok daha fazla miktarda tekstil boyası içermektedir. Bu nedenle renk akması ve solması, siyah çamaşırlarda daha sık görülmektedir. Siyah çamaşırları temizlerken yüksek sıcaklık su ve uzun yıkama programlarını kullanmak, kıyafetlerin renklerinin kısa sürede solmasına neden olmaktadır.

En ideal yıkama programı ise ürün etiketinde belirtilmektedir.

 

Siyah çamaşırları yıkamak için genellikle düşük ısıdaki kısa programlar tercih edilmektedir. Ancak lekeli kıyafetlerin bu programda temizlenmesi mümkün olmayacaktır. Bu durumlarda kişiler, narin yıkama programlarını seçmelidir. Bu sayede kıyafetler, düşük ısıda ve yıpranmayacak şekilde temizlenmiş olacaktır.

Siyahlar İçin Hangi Deterjanlar Kullanılır?

Siyah çamaşırları yıkarken renklerini muhafaza etmek, hayli zor olabilmektedir. Ancak günümüzde birçok marka, siyahlar için deterjan üretimine başlayarak kullanıcıların memnuniyetini kazanmayı başarmıştır. Hemen hemen her markette bulunan bu deterjanlar, içerdiği renk koruma teknolojisi ve az miktardaki renk pigmentleri ile kıyafetlerin orijinal siyahlığını korumakta oldukça etkilidir.

 

Siyahları yıkamak için toz deterjan yerine, renkliler için özel formüle edilmiş sıvı deterjanların kullanılması önerilmektedir. Çünkü toz deterjanların temizleme ve aşındırma gücü daha yüksektir. Bu nedenle beyazlar ve açık renkli çamaşırların yıkanması için daha uygun ürünlerdir. Sıvı deterjanlar ise daha narin bir yıkama yaparak, çamaşırların renklerini korumakta daha etkili ürünlerdir.

Etiketler: siyahlar
Ekim 05, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı