Çok Terlemek Neden Olur?
Terlemek, insan vücudu ısısının dengelemesi ve toksinlerin atılması için fizyolojik açıdan gerekli bir durumdur. Aynı zamanda kişilerin sağlıklı olduklarının göstergesi olarak kabul edilen, tamamen normal bir süreçtir. Ancak sürekli terlemek, çeşitli sağlık sorunlarının belirtisi olabilmektedir.
Kişilerin fiziksel aktiviteleri artış gösterdikçe vücut ısıları da yükselmektedir. Bu nedenle vücudun ideal ısısını koruyabilmesi için ter bezleri aracılığı ile su ve toksin atması normal bir durumdur. Bu durum, sıcak yaz günlerinde de kendini göstermektedir. Uzmanlar, terleme miktarının arttığı dönemlerde yeterli su alımına dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekmektedir.
Çok terlemeye neden olan etmenlerden biri de doğru giyim ürünlerinin tercih edilmemesidir. Polyester ve benzeri kumaşlar, cildin nefes almasını ve terin emilmesini önlemektedir. Bu durum sonucunda kişiler, daha fazla terlemeye başlayabilmektedir. Bu nedenle terleme sorunu yaşayan kişilerin tercih ettikleri kumaş özelliklerini gözden geçirmeleri tavsiye edilmektedir.
Sürekli Terlemenin Nedenleri
Sürekli terleme sorunu, kişilerin günlük aktiviteleri ve sosyal faaliyetlerini kısıtlayacak boyutlara gelebilmektedir. Bu durum sonucunda ise günlük yaşam konforu büyük oranda zarar görecektir. Bu nedenle mümkün olan en kısa süre içerisinde terlemeye yol açan faktörlerin belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Aşırı terleme nedenleri ise kısaca şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Fazla kiloların bulunması ya da obezite sorununun görülmesi,
- Verem ya da sıtma gibi enfeksiyonların varlığı,
- Tiroid bezlerinin aşırı aktif şekilde çalışmaları,
- Kişilerde lenfoma ya da lösemi gibi bazı kanser hastalıklarının bulunması,
- Kan şekerinin aniden düşüş göstermesi,
- Böbrek üstü bezlerinde tümör oluşumunun görülmesi,
- Kişilerin böcek ilacına maruz kalmaları nedeniyle oluşan zehirlenme vakalarının ortaya çıkması,
- Bazı antipsikotik ilaçlar ya da antidepresanların kullanılması sonucunda yan etki olarak terlemeye neden olması,
- Kişilerde gut hastalığının başlamış olması,
- Kişilerin civa zehirlenmesine maruz kalmaları,
- Kalp krizi geçirilmesidir.
Gece uyurken terlemek, kullanılan ilaçların yan etkisi olarak ya da tiroid bezinin aktif çalışması gibi nedenlerden dolayı sıkça görülebilmektedir. Aynı zamanda 2. tip aşırı terleme grubunda değerlendirilen gece çok terlemek, yaygın olarak tüm vücutta görülmektedir. Bu sorunun doğru şekilde teşhis ve tedavi edilebilmesi için mutlaka tıbbi yardım alınması tavsiye edilmektedir.
Durduk Yere Çok Terlemek Zararlı mı?
Durduk yere terlemek, birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilen bir sorundur. Özellikle iç çamaşır tercihlerinde doğru kumaşları seçmeyen kişilerde bu sorun sıkça görülebilmektedir. Çünkü cildin nefes alamaması, vücut ısısının dengelenmesini önlemektedir. Bu nedenle iç giyim ürünlerinde mutlaka pamuklu ya da bambu gibi kumaşların tercih edilmesi büyük bir önem taşımaktadır.
Nedensiz ve aşırı terleme sorunu, kişilerin bir sağlık sorununa sahip olduklarının göstergesi olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle genel sağlık durumunun korunabilmesi için mutlaka altta yatan sağlık sorununun doğru şekilde teşhis edilmesi gerekmektedir. Ardından uygun tedavi seçeneklerinin planlanması mümkün olacaktır. Bu sayede hem hastalığın hem de aşırı terleme sorununun giderilmesi mümkün hale gelmektedir.
Çok Terleyen Kişiler Ne Yapmalı?
Çok terleyen kişiler, günlük yaşamlarında rahat edebilmek için terleme önleyici ürünler kullanabilmektedir. Ancak bu ürünlerin birçoğu, ter bezlerini tıkayarak etki etmektedir. Bu durum sonucunda ise toksinlerin vücuttan atılmasına engel olunmaktadır. Bu nedenle bilinçsiz ürün kullanımından kaçınılması gerekmektedir.
Ter emen atlet modellerinin kullanılması, gün içerisinde oluşan terleme şikayetlerinin hafifletilmesine yardımcı olmaktadır. Bu atletler, vücudun kuru kalmasını sağlamaktadır. Bu sayede bakteri oluşumunun önlenmesi mümkün hale gelmektedir. Böylece ter kokusunun önlenmesi de mümkün hale gelmektedir. Ancak yoğun terleme sorunu olan kişilerin mutlaka uzman görüşü almaları gerekmektedir. Aksi halde kalıcı bir çözümün bulunması mümkün olmayacaktır.
Etiketler: terleme neden olur, neden çok terlenir, çok terlemek neden olur, çok terleme nedenleri
Mayıs 10, 2023
Listeye dön